Што ви се јадеAvailable in Apple Store Калории биланс Калории биланс Калории билансКалории биланс
име

coca cola zero


состојки
вода , јаглерод диоксид , е150d , натриум циклама , ацесулфам-k , аспартам , фосфорна киселина , природни ароми , вклучувајќи кофеин , натриум цитрат , содржи извор на фениланин
На производот бар-код
Производот предизвикува следнава болест : рак ;
баркод Kilocalories на 100 грама Масти во 100 g . Протеин во 100 грама јаглехидрати во 100 грама Потрошена количина од стандардните (грамови)
5449000131843
0.20 - - - 200.00
Во производот биле пронајдени :
Не хранливи материи се наоѓаат .
E950 (Е 900-999 Други)
име : Ацесулфам -K
група : опасни
предупредување : Тоа може да биде канцерогена .
Коментари : Не калоричен засладувач 200 пати посладок од шеќерот . Се користи во конфекциите , замрзнати десерти , слатки, млечни производи , лекови, козметика, миење на устата , а особено во пијалоци . CSPI (Центар за наука во јавен интерес) вклучува вештачки засладувачи - аспартам, сахарин
E951 (Е 900-999 Други)
име : аспартам
група : опасни
предупредување : Може да предизвика алергиски реакции .
Коментари : Вештачки засладувач со многу несакани ефекти, . Некои луѓе се алергични на него , од најчестите несакани ефекти со главоболка и мигрена .
E952 (Е 900-999 Други)
име : Cyclamic киселина
група : опасни
предупредување : канцерогена .
Коментари : Забранет во САД и Велика Британија . калциум и натриум цикламат вештачки засладувачи предизвика мигрена и други несакани ефекти . може да доведе до рак на . Во експериментите со животни пронајдени тестисите штета кај стаорци и глувци ембриони .
E150d (Е 100-199 бои)
име : Карамел ( амониум сулфито )
група : сомнителни
предупредување : За децата е особено штетно , може да предизвика хиперактивност .
Коментари : Темно кафеава боја , кој е изведен од сахароза . Се препорачува да се избегне неговата употреба . Се користи во остриги , соја , овошје и замрзнати сосови , пиво , виски , бисквити , кисели краставички .
- (Е 1000 - 1599 Дополнителни хемикалии)
име : Вештачки вкус
група : сомнителни
предупредување : Тоа недефинирани ефекти врз здравјето на . Се препорачува да не го консумираат .
Коментари : Добиени од хемикалии во лабораторија и имаат апсолутно никаква хранлива вредност . Секој вештачки вкус во прехранбената индустрија има некои штетни ефекти врз здравјето .
E290 (Е 200-299 Конзерванси)
име : јаглерод диоксид
група : Безбедно
предупредување : Нема доказ за несакани ефекти
Коментари : Подготвени за производство на вар . Може да го зголеми влијанието на алкохолот . Содржани во вино , безалкохолни пијалаци , слатки .
E330 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : лимонска киселина
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Се користи за закиселување на прехранбени производи . Добиени од агруми . Резултати во бисквити , замрзната риба , сирење и други млечни производи , детска храна , торти , супи, 'ржан леб , безалкохолни пијалаци , ферментирани производи од месо .
E331 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : Натриум цитрат
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Се користи за закиселување на прехранбени производи . Не постојат докази за несакани дејства .
E338 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : фосфорна киселина
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Се користи за закиселување на прехранбени производи . подготвен од фосфат руда . Влажноста на сирење и нивни деривати . Не постојат докази за несакани дејства .
E356 (Е 300-399 антиоксиданси, минерали и киселост регулатори)
име : натриум адипат
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .
E948 (Е 900-999 Други)
име : кислород
група : Безбедно
предупредување : Нема докази за несакани дејства .
Коментари : Нема докази за несакани дејства .