Име :

Калций

Група : Минерали

Човешкото тяло съдържа около 1-2 кг калций намиращ се в костите и в зъбите. По-малка част се намира в течностите и клетъчните структури на организма. Голяма част от елемента в костите непрекъснато се обновява. Ежедневно от тях се отделя и възстановява 700-800 милиграма калций.

Основната функция на калция е да осигури изграждането на костите – той е строителното вещество, което определя тяхната здравина и плътност. Наред с това минералът изпълнява и други жизнено важни органични функции – участва в нервната възбудимост и съкращаването на мускулите, както и в активността на сърдечния мускул. Когато количеството на дневно приемания с храната калций е недостатъчно, под строг контрол на хормонната система, организмът си набавя елемента от костите.

Главният източник на минерала е храната. Частта, която преминава от червата в телесните течности е биологично усвоеният калций, използван от организма. Елементът се усвоява различно от различните продукти. Така например при спанака и житните растения всмукването на калция от червата е по- ниско поради наличието в тези храни на оксалова киселина. Пълноценното усвояване на минерала е затруднено и при наличието на захарен диабет или при поемане на някои лекарства. Но за осъществяване на процеса задължително са необходими мастноразтворимите витамини А и D.

Млечните храни съдържат най- много калций и са с висока биологична усвояемост на елемента. Те доставят около 75% от дневните потребности от калций. Водещо място в това отношение има киселото мляко, което е не само с превъзходни вкусови качества, но и с най- голямо количество усвоим калций. Ежедневното му включване в хранителния режим намалява риска от остеопороза и е най- ефикасното средство за предпазване от заболяването. Казаното се отнася най- вече до хората, които не могат да смилат лактозата в млякото – 47 % от тях страдат от остеопороза.

Днес това заболяване сериозен здравен и социален проблем за обществото. Характеризира се с прогресиращо намаляване на костната маса и изменение на нейната микроструктура – костта става крехка и чуплива дори от слаб удар. Един от рисковите фактори за остеопорозата е възрастта. С нейното напредване загубата на костно вещество от скелета може да достигне до 30-40 % при жените и 20-30 % при мъжете. Застрашени се и младите хора поради растежа на костната система. На тях са необходими по 1500 мг калций дневно, а изследванията показват, че с храната те получават 50-60% от това количество. Редовното консумиране на храни с калции е от особено значение за изграждането на здрава костна система и предпазване от остеопороза.

Установено е, че калцият регулира кръвното налягане. Налице е тясна връзка между приемания с храната биологично усвоим калций и намаляване на хипертонията. Несъмнено поддържането на нормално телесно тегло остава едно от главните средства за контролиране на кръвното налягане.

Калцият редуцира също така риска от рак на дебелото черво чрез свързване на мастните и жлъчни киселини от храната, като премахва дразненето на дебелото черво. Проучванията в последно време показват още един благоприятен ефект на елемента. Високото му съдържание в храната намалява образуването на камъни в бъбреците. Количество от 850 мг калций дневно е достатъчно за ефективно изхвърляне на оксалатитите от организма и може да се достави от кисело мляко с понижено съдържание на мазнина. Калцият е сигурна бариера за предпазване от чревни заболявания. Той свързва редица полезни микроорганизми с лигавицата на червата и образува биологична пеленка. От казаното до тук е видно, че калцият участва в редица важни физиологични процеси. Един постоянен недостиг на елемента може да доведе до тежки последствия за скелета и нормалното функциониране на организма.

Продукт Брой намерени съставки
БадемиБадеми (7) (0)
СусамСусам (2) (0)
МагданозМагданоз (6) (0)
ЯбълкаЯбълка (7) (0)
ДоматДомат (5) (0)
ЛимонЛимон (5) (0)
ЛещаЛеща (13) (0)
МорковиМоркови (7) (0)
МандариниМандарини (5) (0)
Лук (7) (0)
1 - 10 от общо 92